Již v lednu začínají farmářské trhy na Jiřáku

Zimní přestávka farmářského tržiště Jiřák letos nebude dlouhá. Za příznivého počasí se tržiště otevře už v sobotu 21. ledna. Zimní farmatrhy budou probíhat v sobotu, pravidelné středy se k nim přidají až na přelomu února a března.

Farmářské tržiště bude od 21. ledna přinášet každé sobotní dopoledne od 9 do 14 hodin zimní sortiment farmářských produktů, kde si budou moci návštěvníci vybrat z široké nabídky mléčných výrobků - mléka, jogurtů, tvarohů, másla i sýrů. K dostání bude i čerstvé maso z českých farem - vyzrálé hovězí, vepřové, skopové, kuřata i drůbež z malých chovů s výběhem. Chybět nebudou ani vajíčka či uzeniny a delikatesy od malých uzenářů. Zákazníci si budou moct nakoupit pečivo z bílé i celozrnné mouky, tradičně pečené chleby s kváskem nebo žitné chleby.

„Čerstvá zelenina a ovoce bude k dostání jen ve dnech, kdy nebude výrazně mrznout. Vždy ale bude na stáncích k dostání zelenina nakládaná, marmelády a džemy, domácí kysané zelí nebo jablečné, hruškové a višňové křížaly sušené bez síření, čerstvě mleté mouky, sirupy z bylin - zkrátka všechno, v čem zima farmáře neomezuje,“ dodává trhmistr Jiří Sedláček.

Farmářské tržiště se v úterý 21. února připojí také k 19. ročníku tradičního Žižkovského masopustu. Den před popeleční středou, kdy vyráží z náměstí Jiřího z Poděbrad největší a nejstarší masopustní průvod v Praze, zde bude od rána probíhat pravá staročeská masopustní zabijačka. K dostání tak budou jitrnice, jelita, prejt, ovar, zabijačkový guláš a zabijačková polévka, ale i vynikající domácí uzeniny, sýr, ohřívané taliány, domácí sekaná či grilované ryby.

www.praha3.cz