Režisér Radim Špaček natáčí film o dospívání nazvaný Místa

Oceňovaní filmaři a tvůrci úspěšného thrilleru z 80. let Pouta - producent Vratislav Šlajer, scenárista Ondřej Štindl a režisér Radim Špaček - začali natáčet film nazvaný Místa. Hlavní roli v něm sehraje dospívání, láska a pomsta. Na plátně se objeví neokoukaní a výrazní mladí herci v čele se studentem DAMU a synem slavného otce Vladimírem Polívkou, který si zahrál už ve snímku Poupata. ČTK to dnes oznámila mluvčí projektu Martina Reková.

Jeho kamaráda ztvární Jan Cina, který má za sebou konzervatoř a debutoval v jedné z hlavních dětských rolí ve filmu Smradi. Annu ztvární studentka DAMU Johana Matoušková. V dalších rolích se objeví Taťána Medvecká, Robert Nebřenský, Jiří Štrébl a slovenští herci Jakub Gogál a Ivan Romančík.
 
Dvěma devatenáctiletým klukům je jejich rodiště těsné, každodennost naruší okamžik, kdy do jejich životů vstoupí Anna, dcera místního prominenta. S ní se mladíci ocitají ve víru napětí i touhy a zároveň odhalují tajemství zdánlivě nudného českého maloměsta.
 
"Hlavní hrdina se ve vzpomínkách vrací do doby a na místa, kde vyrůstal. Jde o poslední léto, které prožil někdy v polovině 90. let v rodném městě, které zásadně ovlivnilo jeho život," podotkl ke scénáři Štindl. Šlajer na něm ocenil, že bere mladé hrdiny vážně a nedělá z 90. let mafiánský opus. "Jde tu především o příběh s dynamickým a stylovým vyprávěním," dodal.
 
Na vizuální podobě se podstatným způsobem podílí kameraman Jaromír Kačer, který byl za Pouta oceněn Českým lvem. Filmaři hledají autora hudby, který má vystihnout napínavou atmosféru příběhu.
 
Film zobrazuje i jistý druh uvolnění, vzdor mládí, ale i dávné příběhy magických míst, nositelů historie. Odtud také název Místa. Natáčet se bude v Ústí nad Labem, Litoměřicích nebo v Praze včetně ateliérů České televize.
 
Vratislav Šlajer patří k nejaktivnějším producentům mladé generace, na kontě má vedle Pout například snímek Kdopak by se vlka bál a připravuje adaptaci bestselleru Žítkovské bohyně. Ondřej Štindl se živí především žurnalistikou v Lidových novinách. Radim Špaček si v dětství zahrál v několika filmech, prvně v Kachyňově snímku Blázni a děvčátka, později ve filmu Vojtěch, řečený sirotek. Ještě před studiem na FAMU pracoval jako asistent režie na zahraničních produkcích. Jeho debut Mladí muži poznávají svět byl oceněn v soutěži MFF v Karlových Varech. Film Místa vzniká v česko-slovenské koprodukci, premiéra bude v první polovině roku 2014.
 
zdroj: ČTK