Udržte svůj přenosný počítač v dobré kondici

Znáte to. Váš notebook se postupem času stáává pomalejší a pomalejší. Zkuste mu věnovat trochu času a udržte ho stále v kondici. Jak na to?  

 Jaro je tradičním časem pro úklid. Uživatelé počítačů by se však měli zaměřit v tomto ohledu i na své notebooky. Toshiba poskytuje užitečné rady pro to, abyste udrželi počítač v dobré kondici, rychlý a bezpečný.

Pročištěním pevného disku zvýšíte výkon a kapacitu úložného prostoru  

Nepracuje vás firemní počítač tak rychle, jako dřív? Pokud chcete optimalizovat výkon systému, měli byste vymazat či zazálohovat nepoužívaná data a nainstalované programy, aby bylo možné těžit z dostupné kapacity pevného disku i operační paměti. Přidruženým problémem je fragmentace, která vytváří na pevném disku nevyužité mezery a prodlužuje proces načítání aplikací a práce s daty. Tento problém snadno vyřešíte defragmentací, která je dostupná jako součást systému Windows.  Defragmentace optimalizuje uložení dat na pevném disku, umožní lepší využití kapacity a zvýší výkon celého počítače.

Další věcí, která zpomaluje váš systém, je množství dat, které se automaticky ukládají po návštěvě téměř jakékoli internetové stránky, jako historie prohlížeče, cookies, nebo také více verzí stejného souboru. Zmíněná zbytečná data byste měli mazat pravidelně. Pokud máte firemní počítač, toto rychlé a snadné opatření můžete udělat sami bez nutnosti kontaktování IT oddělení.

Mobilní bezpečnost je klíčovou potřebou společností

O zásadních změnách v pracovních počítačích by se měli zaměstnanci poradit s odpovědným správcem systému. Zvýšená pozornost by měla být věnována vzhledem k rostoucí provázanosti v internetu věcí (IoT) bezpečnosti. Tuto skutečnost potvrdily i nedávné výsledky průzkumu společnosti Gartner - očekévá se, že plánované výdaje na bezpečnost se mimo jiné právě kvůli IoT do roku 2018 zvýší až na 547 miliard dolarů, což je ve srovnání s 281,5 miliardy dolarů výdajů v roce 2015 velký skok.

Chcete-li mít svá citlivá podniková data v době internetu věcí skutečně v bezpečí, nejlepším řešením je vůbec je neukládat na lokální disk a také eliminovat možnost instalace nebezpečného malware do operačního systému. Nejbezpečnějším řešením pro společnosti, které si mimořádně zakládají na ochraně svých dat a potřebují, aby jejich zaměstnanci byli mobilní, je Toshiba Mobile Zero Client (TMZC), který umožňuje plnohodnotnou práci na speciálně připraveném notebooku, který nemá instalován operační systém ani pevný disk. Všechny operace, včetně práce s interními podnikovými systémy bez ohledu na jejich platformě, lze provádět bez souborů uložených na lokálním pevném disku s maximálně zabezpečeným přístupem na virtuální server. Jedinečnost tohoto řešení spočívá v tom, že přístup TMZC do podnikové infrastruktury je řešen již při bootování počítače na úrovni systému BIOS. Tímto způsobem mohou IT oddělení dosáhnout nejvyšší dostupné úrovně zabezpečení a optimalizace výkonu mobilních firemních stanic.