Už umím koláče, chci se naučit česky, říká dívka z Westu v Texasu

Zatím nemluví česky, ale babička jí už naučila péct koláče podle tradičních receptů. Řeč je o šestnáctileté Holly Soukupové z Westu v Texasu, kde letos v dubnu explodovala chemička a část města zničila. Obyvatelstvo tvoří hlavně potomci českých přistěhovalců. Spolu s dalšími třemi dospívajícími Soukupová vyhrála literární soutěž a nyní je na týdenním pobytu v Česku. Soukupová dosud nikdy nevycestovala mimo Spojené státy, až letos poprvé, a to rovnou do země svých předků.

"Je to úžasné. Splnil se mi sen, vždycky jsem sem chtěla jet a vidět, jaké to tu je. To, že tu jsem, je jedna z nejbáječnějších věcí, která se mi dosud přihodila," řekla dnes Soukupová v rozhovoru s ČTK. Moc se jí tu líbí, realita prý předčila očekávání.
 
Přijela na pozvání starostky Kunovic Ivany Majíčkové, která se malé skupince z USA celý týden věnuje. Pobyt financuje společnost American Friends of the Czech Republic (američtí přátelé ČR) a organizuje ho kunovická radnice a česká diplomacie; dnes byli na ministerstvu zahraničí.
 
Když se objevily zprávy o explozi továrny, média si všímala tamní početné komunity českých krajanů. Česká diplomacie na pomoc městečku vyčlenila čtyři miliony korun. Do paměti mnohých Čechů se vryl třeba obrázek tamní místní pekárny s koláči, která zůstala otevřená a po výbuchu poskytovala zázemí. "Babička mě naučila koláče péct, ale ještě se musím zlepšit," přiblížila dívka, která žije na farmě kousek za Westem, kam až dolehla tlaková vlna.
 
Část města nyní podle ní vypadá jako ve válečné zóně, je potřeba obnovit infrastrukturu. "Je to tam hodně poničené. Raději tam nechodím, nedělá mi to dobře. Vždycky mě to rozesmutní," vypráví Soukupová. Když mluví, zalesknou se jí i slzy v očích. Po výbuchu podle ní nastal chaos, všichni měli strach o své blízké.
 
Soukupová, její tři kamarádi a dospělý doprovod v podobě Kathy a Larry Podsednikových mají v Česku šanci se rozptýlit. Vedle Prahy se podívají do Kunovic, kde se koná folklórní festival.
 
Přistěhovalci začali do Texasu odcházet od roku 1890 hlavně z valašských obcí na Moravě. Česká, respektive moravská stopa je v městečku o zhruba 2700 obyvatelích na první pohled patrná dodnes.
 
Exploze továrny na výrobu hnojiv zabila 14 osob a 200 bylo zraněno. Češi byli i mezi zasahujícími hasiči.
 
zdroj: ČTK