Ve věku 48 let zemřel v Praze hudebník Filip Topol

Ve věku 48 let zemřel v Praze klavírista, skladatel, textař a básník Filip Topol. Upozornil na to server Lidovky.cz. Topolův manažer Romek Hanzlík ČTK řekl, že hudebník zemřel ve středu 19. června po poledni. Topol byl vůdčí osobností kultovní kapely Psí vojáci a podle hudebních odborníků patřil k nejvýraznějších umělcům Česka.

"Bylo to po krátké těžké nemoci, jak se tak říká. Nebylo mu dobře už na posledním vystoupení v Praze 11. května," řekl ČTK Hanzlík. S kapelou Psí vojáci, kterou v posledních měsících po pauze obnovil, odehrál Topol koncert ještě 25. května v Amsterodamu. "Pak už jsem všechno rušil," dodal Hanzlík. Příčinu smrti musí podle něj určit lékaři. Topol měl v minulosti problémy s alkoholem, na konci 90. let se začal léčit, prodělal řadu operací, při nichž mu lékaři odebrali půlku slinivky.
 
Poprvé Topol veřejně vystupoval jako sotva třináctiletý u tehdejšího disidenta Václava Havla na Hrádečku, kde dělal předzpěváka skupině Plastic People of the Universe. Saxofonista Plastiků Vratislav Brabenec dnes ČTK řekl, jak je rád, že ještě loni stihli s Topolem uskutečnit společný projekt na rockových Pašijích. "Vždycky o něm budu mluvit jenom v dobrém, byl to člověk moc nadaný, je ho škoda," dodal Brabenec.
 
Undergroundovou kapelu Psí vojáci založil Topol v roce 1979 spolu se svými spolužáky ze základní školy. Psal pro ni texty, které se hemžily pocity životní únavy a které se později staly kultovními. Patří k nim songy jako Marilyn Monroe, Sbohem a řetěz, Psycho killer nebo Žiletky, podle kterých vznikl v roce 1994 stejnojmenný film Zdeňka Tyce. Topol si v něm zahrál hlavní roli.
 
Podle hudebních publicistů byl Topol jedním z nejvýraznějších umělců Česka. "Svým naturelem byl jednou z mála skutečných rockových hvězd u nás, a to navzdory tomu, že hrál na piáno a že vždycky patřil jen k nezávislé scéně," sdělil ČTK hudební publicista Pavel Klusák. Podle něj Topol "zvláštně propojoval dědictví předválečné Prahy s Meyrinkem a Kafkou a střemhlavé rebelství punkových klubů". "Tak hrdě a básnicky se smrtí a sebedestrukcí nekoketoval v českém bigbítu nikdo druhý," dodal.
 
"Filip byl legenda už za života," konstatoval publicista a překladatel samizdatových textů Josef Rauvolf. Topolova muzika byla podle něj naprosto odlišná od produkce dané doby, a to zejména kvůli důrazu na klavír a poetickým textům. Topol do hry ponořil často tak, že měl po koncertech od piana ruce do krve. "Prožil si toho hodně a byly doby, kdy opravdu jel naplno, a bohužel organismus není nezničitelný," dodal Rauvolf.
 
Topol natočil dvě sólová alba - Sakramiláčku a Střepy a jednu desku s Agon Orchestra. S kapelou Psí vojáci natočil dvě desítky alb. Kromě písňových textů psal i novely.
 
Topolovým otcem je dramatik a chartista Josef Topol a starším bratrem básník a spisovatel Jáchym Topol.
 
zdroj: ČTK